Gıdaların Etiketleme Yönetmeliğinde Bazı Değişikliler Yapıldı


Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte bazı değişiklikler yapıldı. İlgili değişiklikler Resmi Gazete'nin 06.04.2024 tarihli sayısında duyuruldu. Yapılan duyuruda yayınlanan bir bölümü tablo halinde aşağıda yer almaktadır.

"MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan tablonun 2.1 inci, 2.2 nci, 6.1 inci ve 7.1 inci satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2.1. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalar

“Tatlandırıcı(lar) içerir.” veya “Tatlandırıcılı” ifadesi, gıdanın adının geçtiği herhangi bir yerde gıdanın adı ile birlikte diğer bilgilerden açıkça ayıran bir yazı dizgisi vasıtasıyla (örneğin; punto, stil veya arka plan rengi aracılığıyla) vurgulanır.

2.2. Hem ilave şeker/şekerler hem de Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalar

“Şeker/şekerler ve tatlandırıcı içerir.” veya  “Şekerli ve tatlandırıcılı” ifadesi gıdanın adının geçtiği herhangi bir yerde gıdanın adı ile birlikte diğer bilgilerden açıkça ayıran bir yazı dizgisi vasıtasıyla (örneğin; punto, stil veya arka plan rengi aracılığıyla) vurgulanır.

 

6.1. Gıdaların üretiminde bileşen ve/veya bileşik bileşenin bileşeni olarak kullanılan etil alkol ve/veya alkollü içki (2)(3)

“Alkol içerir” ifadesi, gıdanın adının geçtiği herhangi bir yerde gıdanın adı ile birlikte diğer bilgilerden açıkça ayıran bir yazı dizgisi vasıtasıyla (örneğin; punto, stil veya arka plan rengi aracılığıyla) vurgulanır.

7.1 Gıdada bileşen ve/veya bileşik bileşenin bileşeni olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa (2)

“Domuzdan elde edilen … içerir” ifadesi,  temel görüş alanında gıdanın adının yanında yer alır."





Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski