31 Mart 2024 Yerel Seçimleri

31 Mart 2024 tarihinde yerel seçimler için oy kullanacağız. Seçilecek adaylara şimdiden başarılar dileriz, umarız  seçim vaatlerini gerçekleştirirler. 

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde  oy verme süreciyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı kurallar ve önemli noktalar aşağıda yer almaktadır:



Oy Kullanırken Dikkat Edilecekler

Oy Kullanma İşlemi Kabinde sandık görevlisinin verdiği birleşik oy pusulalarını, zarf ve mührü alarak oyunuzu kullanmak üzere kabine geçiniz. Büyükşehir olan İllerde; 1-Büyükşehir Belediye Başkanı 2-Belediye Başkanı 3-Belediye Meclis i Üyeliği 4-Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimi Büyükşehir olmayan illerde; 1-İl Genel Meclisi Üyeliği 2-Belediye Başkanı 3-Belediye Meclis i Üyeliği 4-Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimi için oy kullanılacaktır. Mührü, tercih dairesinin dışına taşırmayınız. Oy pusulalarında tercih ettiği siyasi parti veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “TERCİH” veya “EVET” mührünü basınız. Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan görme engelli oy kullanma şablonu ile ya da o seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez (298 /93-2). Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez; oy kullanma sırasında yardım edemez. Sandık çevresinde o sandıkta görevli siyasi partilerin ve bağımsız adayların birer müşahitleri seçim günü oy verme ve oyların sayım-döküm ve tutanaklara geçirme işlemlerini sandık kurulunun görevini aksatmayacak şekilde izleyebilirler. 

Zarfa Koyup Sandığa Atın Oyunuzu kullandıktan sonra oy pusulalarını, mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde katlayarak zarfa koyup sandığa atınız ve sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın

Kimler Oy Kullanabilir? 

18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi ile Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan verilerle oluşturulan seçmen kütükleri sürekli güncellenmektedir.

 Kimler Oy Kullanamaz? 

Kısıtlı olanlar, Kamu hizmetinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlarda bu hükme tabidir), Askeri öğrenciler, Taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar

Seçmenin Oy Verme Saatleri

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis Seçmenin Oy Verme Saatleri 07:00-16:00 saatleri arasında

 Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer iller için Oy Verme Saatleri 08:00-17:00.

Nerede Oy Kullanacaksınız? 

T.C. Kimlik Numaralı Kimliğinizi Unutmayın Seçmen kütüğüne kayıtlı olan seçmenler, sadece kayıtlı oldukları yerde oy kullanabilirler. Seçmenin nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağı, adreslerine gönderilen seçmen bilgi kâğıdında yer almaktadır. Seçmen, www.ysk.gov.tr adresinden ve e-Devlet kapısından da bilgilerini sorgulayıp seçmen bilgi kâğıdının dökümünü alabilir, oy kullanacağı yeri ve sandık numarasını YSK Mobil Uygulamasından ve 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezinden sorgulayabilir. Ayrıca seçmenler www.ysk.gov.tr adresinden sorgulama yaptığında sandık kurulunda görevi olup olmadığını öğrenilebilirler.

T.C. Kimlik Numaralı Kimliğinizi Unutmayın
Oy verme günü yanınıza, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini almayı unutmayınız.

Oy Kabininde Bulundurulması Yasak Cihazlar 
 Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski