Cittaslow (Sessiz /Sakin Şehir)

Örnek Uygulamalar serimizde bu hafta ele alacağımız  Cittaslow, bir birlik olarak hizmet vermektedir. Bu birliğe belediyeler üye olabilmektedir. Bu birliğin amacı; git gide birbirine benzeyen şehirlerin kimliklerini kaybetmemesi, özgün ve yerel dokularının  kaybolmaması için koyduğu kriterlerle katkı sunmaktadır. Birliğin merkezi İtalya'da bulunmaktadır. Belediyeler, Cittaslow unvanını almak için bu birliğe başvuru yapmaktadır. Kriterleri karşılayan belediyelere bu unvan verilmektedir.




Birliğin felsefesini özetleyen söz web sitesinde yer almaktadır: "Yavaşlığın düzeyi anının yoğunluğuyla doğru orantılıdır; hızın düzeyi unutmanın yoğunluğuyla doğru orantılıdır. Yavaşlık ile anımsama, hız ile unutma arasında gizli bir ilişki vardır. Bir şey anımsamak isteyen kimse yürüyüşünü yavaşlatır. Buna karşılık, az önce yaşadığı kötü bir olayı unutmaya çalışan insan elinde olmadan yürüyüşünü hızlandırır." Milan Kundera




Ülkemizden de  belediyelerin üye olduğu bu birlik, kriterleri karşılayan belediyelerin eklenmesiyle üye sayısını artırmaktadır. Birliğe Türkiye'den katılan ilk belediye Seferihisar Belediyesi'dir. Birliğin ülkemizde şu an 22 üyesi bulunmaktadır.

Ülkemizin Cittaslow Birliği'ne üye  sakin şehirleri; 
Finike, 
Ahlat, 
Akyaka, 
Arapgir, 
Eğirdir, 
Foça, 
Gökçeada, 
Gerze, 
Göynük, 
Güdül, 
Halfeti, 
İznik, 
Kemaliye, 
Köyceğiz, 
Mudurnu, 
Perşembe, 
Şavşat, 
Seferihisar, 
Uzundere, 
Vize, 
Yalvaç 
Yenipazar 


Gezi rotası oluştururken, bu listeye göz atmanızı öneriyoruz. 

2 Yorumlar

  1. Umarım bu listeye Karacasu da eklenir. Sanat çalıştayımız için bir hafta kalmıştım orada. Çok beğenmiştim ilçemizi.
    Bilgi için teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski