3 Çocuk x 3 Kreş Parası = 30.000₺


Ekanomis gözüyle bakıyorum da olaya, üç sıfır daha mı atsak diyorum. Aklıma geliyor da arada, 3 çocuktan azı bize yakışmaz demese miydim hiç? Ya milli eğitimi Katara asetlicez, ya da vatanın son kreşlerini paralı yabancılara teslim edip kurtulacağız. Halaskarzade Haci Şaban Efendi...

Geçim şartları saatbesaat güçleşirken, tek tabanca tek maaşla ayakta kalmak zor. İstatistiğe güven kalmadığından tam rakam veremiyorum, tuzu kuru levent-bodrum hattı kaymak Türküyseniz sözüm size değil. Aileden sırtı sağlamlık ve pekiştirilmiş kkm hesabınız yoksa evde eli iş tutanlar çalışmak zorunda. Kentli orta gelir (adı kaldı yadigar)  ve dar gelirli ailelerden kadınlar artık daha fazla görülüyor ücretli kesimde. Zaten ağır ve takdir görmeyen ev işinin yanında bir de eve ekmek getirmek zorunda kadınlar.

Küçük yaşta çocuğu olan aileler daha da zorda. Büyükanneler nineler yoksa evde   genç karı kocaları alıyor bir telaş.  Bakımevi ya da kreş arama sorunu kapıda. Çocuğun 3 yaşını doldurması uzmanlarca önerilse de 1 yaşında kreşe bırakılmak zorunda olan çocuklar var.

Resmi tanımıyla 0-36 aylık çocuklara hizmet veren bakıcı kurumlara kreş, 37-66 aylıklara hizmet verenlerse gündüz bakımevi olarak adlandırılıyor. Devlet okulları en az 36 aylık, yani 3 yaşının üstündeki çocukları kabul ederken, özel kreşlerde çok daha küçük yaştaki çocuklara bakılabiliyor. 

Başa gelmeden sorunun ağırlığı anlaşılmıyor. Taş yerinde ağırdır mı yani? Olmadı, ateş düştüğü yeri yakar, olacaktı. Üç yaşına girmeye az kalan çocuğumuza yakında yörede kreş arar olduk. Oturduğumuz mevkide şöyle yürüme mesafesinde kreş zaten yok. İşyerlerimize yakın devlet ve belediye kreşlerinden de kontenjan ve yaş kıstasından elendik. Özel kreşe kaldık. Maaşın teki oraya gidecek gibi. 

Çocuğumuzu neler bekliyoru öğrenebiliriz diye internetteki yorumlara bakıyoruz. Nispeten düşük aidatı olanlar yorumlarda topa tutulmuş. Düşük dediğim de ortalama 6000₺, Temmuz 2023 fiyatıyla. Git gel yol masrafı da katın üstüne. Özel bir kreşin toplam masrafı, kırtasiye vs hamama giren terler paralarını katmazsak 10.000'e yaklaşıyor. 

Doğruya doğru, çocuğun iyi eğitim almasından çok,  güvenilir ellerde ve mesai saatlerinde bırakabileceğiniz bir yer olma kaygıları öne çıkıyor. Bizi kıskanıyorlar, ama Almanya'da çalışan bir annenin seçenekleri daha fazla olsa gerek. Adının arkasında duran sosyal devletlerde de,  devlet çocuğa sahip çıkıyor vs. 

Yer yer ailelerin kreş sorununa sahip çıkıldığı oluyor. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi 150 mahalleye 150 kreş vaat etmişti. Büyük ölçüde de yaptı. Ama makro ekonomik göstergelere bakarsanız, önümüzdeki  birkaç yıl bu sorunun parti programlarına alınıp hayata geçirilmesini,  devlet politikası vs olacağını beklemek hayal gibi.




bulgurdanolmak'a destek olmak için reklam verebilir, sponsor olabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski