Fiyat Ayarlaması

 

Henüz doğalgaz bağlatamadığımız evimizde, yemek pişirmede "şişman tüp" tabir edilen 12 kg'lik ev tüpü kullanıyoruz. Olmazsa olmaz bir tüketim kalemi. Ama son yıllarda giderek sarfiyatı kısmak için olmadık yollar deniyoruz.

Bizi tasarrufa yönelten, bu temel ihtiyaç maddesinin fiyatının sürekli artması tabii. Her gün önünden bisikletle geçtiğim tüp bayisinin tahta kalemiyle yazboza çevirdiği tabela fiyat ayarlamasından yıpranmıştı. Eskiden hiç indirilmeyen tabela artık akşamları içeri alınıp sabah yeniden asılıyordu. Önceleri kızardım bu bayiye, kafasına göre fiyatla oynuyor gibime geliyordu. Ama fiyatlara  yoğunlaşalıberi geliş ücretlerinin de manyakça bir hızla arttığını anladım. Tüpçüdayıyı artık affetmiştim.

Tüpü alışveriş listesinden çıkarabilmek namümkünü kabildi.  Bir yanımız köylü olmaya köylüydü, ama daha eski yöntemlere dönüş kent yerinde artık mümkün değildi. Eskiyle köprüler atılmıştı. Kaldı ki köylerde bile tüp yedekte kullanılıyordu artık.  Her seferinde ateş mi yakılırmış...

Başlangıçta kaliteye bakmadan daha hesaplı markanın tüpüne yazıldık. O zamanlar en yakin rakipten 15-20 ₺ daha ucuzdu bizimki. O da 5 ekmek demekti.

Gel zaman daha başka tasarruf yolları denedik. Günde birden çok çay keyfi yapmak haramdı. Çay soğumasın diye kahvaltıda altını kısıkta bekletmekten de vazgeçtik. Demlendiğinde  hızla içip bitiriyorduk. İkinci bardaktan sonra  çay ılımaya başlıyordu, ama çok sıcak içmek de boğazyoluna iyi değildi. Gereği düşünüldü. Yemek pişirme ve ısıtmada da uygulamaya başladık. Acaba ani su ısıtıcıları daha mi hesaplı diye bir dönem onu da denedik. Sürekli uyanık olmak zorundaydık, dalgınlığa gelmiyordu. Winter is comingdi.

Velhasıl yetişemiyorduk fiyatlara, yetiştiremiyorduk. Acaba hangi marketten alışveriş yapıyordu tefe-tüfeyi hazırlayanlar? Evdeki hesabımıza bir türlü uymuyordu veriler. Dendiğine göre iyi durumdaydık ama, şükretmeliydik. Tanıdıklarımın  evinde enflasyon 3 haneliydi. Gemi ağır su almıştı. Birileri ya hesap bilmiyordu... Pinpon topuyla saç boyasına saygımız sonsuz, ama onları bu kritik listelere alanlar hangi? Benim sadık yarim, kendi verilerimin yer aldığı evdeki kara kaplı ajandamdır.






Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski