Adaletin Bu mu Banka?

 Günümüzde kredi kartı kullanımı öylesine yaygınlaştı ki, pos cihazı olmayan işletme, işyeri nerdeyse yoktur. Her ne kadar icra takipleri artsa ve ödemelerin aksadığı haberleri gelse de kredi kartı kullanımı da gün geçtikçe artıyor. Çoğumuzun birden fazla kredi kartı bulunuyor. Ele geçen paradan fazla limitlere sahip kredi kartlarıyla geçim derdinde vaziyeti idare etmeye ödeme çarkını döndürmeye çalışıyoruz.

Geçen gün 2019 yılında aldığımda limiti 3500 tl olan kredi kartımın limitinin 31.000 tl olarak güncelleneceğini banka mesajıyla öğrenmiş oldum. Elbette limit artışını sınırlayabilir ya da iptal ettirebilirdim. Ancak yapılması gereken ödemeler ve ihtiyaçları göz önüne alınca bir güvence olarak dursun deyip itiraz edemedim.

Bunu keyfi alınmış bir karar olarak görmek acımasızca olur. Yaklaşık bir ay boyunca yalnızca market alışverişlerime şöyle bir baktım; nerdeyse maaşın yarısı yalnız market alışverişine gidiyordu. Diğer harcamaları da hesaba katınca kredi kartı yiğidin kamçısı oluyordu.

Nakit parayı bulan beri gelsin, 30’lu yumurtayı 70 liraya kredi kartıyla alırken ne marketçi garipsiyor ne de ben.

Kredi kartı kullanımını cazip kılan etkenler ve biz tüketicileri daha çok tüketmeye iten bazı şeyler de yok değil. Son günlerde bankadan gelen birkaç mesajı sizlerle paylaşmak istiyorum:

“X kredi kartı ile anlaşmalı Market, Bakkal, Kasap, Manav ve Şarküteri üye işyerlerimizde tek seferde yapacağınız 300 TL ve üzeri her alışverişinize 30 TL toplamda 300 TL  Lira!”

“-30 Nisan 2023 tarihleri arasında Y Kredi Kartı üye iş yerlerinden yapılacak giyim, aksesuar, kozmetik ve ayakkabı alışverişlerinde, tek seferde 400 TL ve üzeri ilk ve sonraki her ikinci harcamaya 30 TL, toplam 150 TL lira verilecektir.”

Her ay buna benzer kampanyalar oluyor. Bu hediye puanları yakalamak için daha fazla alışveriş yapanlar çoktur. Harcamalar arttıkça kredi kartı limitleri tükeniyor. 

İş kredi kartı borcu ödeme aşamasına gelince işin gerçek boyutu ortaya çıkıyor. Yaklaşık 3 yıldır asgari ödeme tutarını ödeyerek borcun geri kalanını  bir sonraki aya devrediyorum. Sonraki ayın borcu da üstüne binince 1000 tl olarak başlayan borç 10000 tl civarında seyretmeye başladı. Tabii yalnızca safi benim harcamalarım değil bu borç, asgari ödeme imkanını bankalar babalarının  hayrı için vermiyor, yasal gecikme faizi vs. de üstüne biniyor. Her ay 200 tl’ye yakın bu faizlere ödüyorum.

 Siz siz olun ayağınızı yorganınıza göre uzatın diyecem de her şey ortada, gelir ve gider arasındaki makas açıldıkça borçla, kredi kartıyla günü kurtarmak kaçınılmaz. Şunu diyebilirim, kredi kartının yüzü sıcaktır ama, ödemeleri aksatmayagör, alacaklı bankan buz gibi soğur senden.





bulgurdanolmak'a destek olmak için reklam verebilir, sponsor olabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.


1 Yorumlar

  1. Eskiden kredi kartı yokken cebimizdeki paraya göre alışveriş yapardık. Kredi kartı icat oldu, mertlik bozuldu.
    Paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski