Kare Çikolata 60 Grama Düşmüş, Ben mi Yedim?

Fiyatı üçe katlanmış. Bilmukabele gramajı da azalmış kare çikolataların. Alüminyum folyeye ve en son da cicili ambalaja girmişler. Günlerden cumartesi, yıldız tarihi 2022 ila 2023 arası. Batıkent-Meydan'daki çağdaş bir market zincirinde torunlarıma çikolata seçiyorum. Malum, bu gece yılbaşı ve çocuklara hediye gerek.


İçkiciler de itibar eder bu tarif ettiğim ürüne. Sinideki baklavayı dik açılı kesmişsin gibi, soldan sağa ve yukardan aşağı dörder sırası vardır. Boyunca kolayca bölünsün, ya da taneyle koparma kolaylığı sağlasın diye atılmıştır çizikleri.


Eski bir tanıdığa rastlamışcasına hamle ettim raftaki kare çikolatalalara.  Tabiikine bilinçli tercihim acaba nedir nedir, çay saatinde yenir. 


Ürüne elimi atmamla bir şeylerin yolunda olmadığını fark ettim. Abi, noldu sana? Formunu kaybetmişsin, eriyip gitmişsin. Hemen yanında duran raakip ürünle test ettim. Baktım onlar da incelmiş. Leydi Godayva ata binerken mi kaybetti de 60 grama düştü diye düşündüm. 


Raflar önündeki kararsızlığımı gören ben yaşlarda bir arkadaşla konuyu masaya yatırdık. Bilinçli tüketici belli oluyor, dedi bana. Ama araştırmacı-tüketicilikte onun benden epey ileri olduğunu anladım. Eskiden 80-85 gramdı, dedi. Şimdi düşmüş 60-65 grama. Markanın resmi sitesine girdiğimde "net 57 gram" diye bir bilgiye rastladim. Demek ki kemiksiz karkas et darası🤔, çikilop ambalajlar çıkınca net 57 gram.


De ki 57, hadi olsun 60, velevkina 65 gram, peki nereye gitti o 15-20 gram? Ambalaj buradaysa çikolat nerde? Nasrettin Hoca'nın bilvesile ellerinden öperim.  Varıdı da ben mi yedim? Demirel'in anısı önünde de saygıyla eğilirim. Şahsın teorisi de der ki, faizdir bunun müsebbibi. Görüyor musun, çikolataya kadar ilerlemiş bu faiz illeti. Yılın şu ilerleyen saatlerinde bir kere daha anladım ki, ürünün düştüğü bu acınası hâl olsa olsa bir sonuçtur. 


Çocukluğumda, altın lira benzeri bir çikolata vardı.  Bakkallarda kasaya yakın, kapalı şemsiyeye benzer bir çikolatanın yanında bulabilirdiniz onu. Dışı altın renginde kalınca alüminyum kaplı bir çikolata. Bildiğiniz sarı lira gibi bir şey. Dişin kovuğuna gitmez ufak bir şey, bari masif çikolata olsa da ağzına attığına değse. Lakin içi boştur bu sarı liranın, dışında mis gibi bir çikolata kaplı, ama içi boş. Bir kere daha anladım ki, faizciler tarihin her döneminde varmış.


Kös vurulur, namerd kaçar... Kaçmayın uleenn! Kendim icin bir şey istiyorsam namerdim, çikolatayi torunlara alacaktım. Yılbaşında illaki bir hediye verecek dedeler. 


Bu arada, namerd  denince aklima geldi, bizim taleban Neweyorklarda çikolata partili yılbaşı kutlaması yapıyor mudurlar aceba? Kulaklarını çınlatırım ben onların. Aha da işte tvdeki görüntüden  yakaladım, şu yohoho kıyafetinde dans eden bizim sarıklı taliban değil mi? Kızını yurt dışında okutuyor ve  everiyor. Eyi valla, ele verir talkini, kendi yutar salkimi...


Sene-i devriye-i saidiniz mübarek olsun!



bulgurdanolmak'a destek olmak için reklam verebilir, sponsor olabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

2 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Herkes çalıyor, çırpıyor. Haram olsun, zehir zıkkım olsun. "Sene-i devriye-i saidiniz mübarek olsun!" bu kutlama cümlenizden, Bediüzzaman Said Nursi ile alakalı bir olayın sene-i devriyesi olduğunu anladım. Ancak, olayın ne olduğunu çözemedim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Selamlar, nereden baksanız 2-3 sene oldu sanırım gramajları düşüreli. Fark ettiğimde çok sinirlenmiştim. Çikolata alırım ama nedense o 60 gramlıklara elim gitmez hala.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski